Για τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη γεννήθηκε σαν ιδέα το καλοκαίρι του 2015. Σκοπός της ήταν ν’ αποτελέσει ένα κέντρο παρέμβασης στις γειτονιές, εμπλέκοντας στη μεγάλη συζήτηση και στην ανάλογη απόπειρα για την αλλαγή του κόσμου ανθρώπους απ’ τις δυτικές συνοικίες της Σαλονίκης. Ήταν ένα πείραμα λίγων αναρχικών που απευθυνόταν σ’ όσους μοιράζονταν τις διαθέσεις μας, χωρίς κατ’ ανάγκη να συμφωνούν απόλυτα με τις απόψεις μας – πόσο μάλλον όταν κι εμείς οι ίδιοι τρέφαμε τις δικές μας σε προσωπικό επίπεδο.

Μετά από μια πρώτη αποτυχημένη, για τεχνικούς λόγους, απόπειρα στην περιοχή της Πολίχνης, καταλήξαμε στα Ρουμανικά της Νεάπολης και βάλαμε μπροστά το εγχείρημα το Μάρτη του 2016. Αυτό δε θα γινόταν δυνατό χωρίς τη συνδρομή αρκετών συντρόφων, φίλων, ομάδων και γειτόνων, οι οποίοι μας εφοδίασαν με τεχνικό εξοπλισμό, βιβλία και κάθε είδους βοήθεια – αντιστοίχως, κάποια στιγμή προσελκύσαμε το νυχτερινό “ενδιαφέρον” τοπικών ακροδεξιών σταγονιδίων, όπως κι εκείνο της ασφάλειας. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεων, συζητήσεων, προβολών και προπαγανδιστικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης.

Απ’ το στέκι της οδού Παπανδρέου 18, και στη διάρκεια των παραπάνω, πέρασε αρκετός κόσμος. Ορισμένοι εξ’ αυτών συμμετείχαν στο διαχειριστικό πυρήνα του εγχειρήματος που στο πέρασμα του χρόνου γνώρισε αλλαγές στη σύνθεσή του όπως και στα μέσα που χρησιμοποίησε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι και με τον τρόπο μας, όπως κι αν εκδηλώσαμε τη συμμετοχή μας, αφήσαμε πίσω ένα καλό για κάθε δέκα στραβά, αναλογία εξόχως θετική για τους καιρούς που ζούμε. Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι διαφωνίες κι οι εσωτερικές εντάσεις, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, είναι πάντα γόνιμες κι εξαργυρώνονται με τη μορφή της πείρας, όταν εξετάζονται κάτω απ’ το πρίσμα της αυτοκριτικής. Έτσι κι αλλιώς τα θεωρούμε σημάδια στους δρόμους του μέλλοντος υπό τον όρο ότι δεν ξεστρατίζουμε απ’ τον προορισμό μας – έναν δίκαιο κόσμο – πέρα απ’ το μονοπάτι που διάλεξε ο καθένας μας να περπατήσει για να φτάσει σ’ αυτόν.

Το λουκέτο μπήκε οριστικά στον παλιό χώρο στις αρχές του 2020, ύστερα από μια τελευταία άκαρπη προσπάθεια να παραμείνει αυτός ζωντανός. Η προηγούμενη δυναμική είχε χαθεί οριστικά, μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι του κουράγιου. Τα όποια υπολείμματα ξοδεύτηκαν στην υλοποίηση της επιθυμίας μας να παραμείνουν οι 1500 τίτλοι κι η υλική υποδομή της Βιβλιοθήκης δημόσιο κτήμα και προσβάσιμοι στη γειτονιά. Από ευτυχή σύμπτωση, υπήρχε στο κέντρο της Νεάπολης, στην οδό Μουδανίων 2, το στέκι της Αυτόνομης Παρέμβασης Νεαπολιτών, τα μέλη της οποίας μας δέχτηκαν φιλόξενα και χωρίς όρους. Η μεταφορά μας, το Μάρτη του 2020, συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις καραντίνες, αφήνοντάς μας μικρά περιθώρια δράσης. Ή θα τα διευρύνουμε ή θα τα εξαντλήσουμε.

Λαϊκή Βιβλιοθήκη

*Απ’ τον Απρίλη του 2021, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο νέο χώρο της ΑΠΑΝ – Μουδανίων 18, Νεάπολη (πίσω απ’ τον Άη-Γιώργη).